Testarea psihologica

In zilele noastre exista mai multe motive pentru care este ceruta o testare psihologica: in cadrul tribunalelor (ex: pentru obtinerea custodiei), in reabilitarea cognitiva (ex: lovituri la cap), copii banuiti de probleme emotionale sau de invatare, in scopul angajarii sau in scopul orientarii scolare si profesionale. Toate aceste teste urmaresc, in general, doua mari laturi: nivelul intelectual si personalitatea.

 

Este bine sa aveti intotdeauna in vedere faptul ca nici o testare nu este perfecta. Orice test este, mai mult sau mai putin, o „mostra” de comportament; nu avem cum sa privim in creierul sau in inima cuiva pentru a vedea direct problemele care sunt acolo. Acesta este motivul pentru care exista ceea ce se numeste „baterii de teste”, prin intermediul carora putem strange o multime de informatii pentru a putea trage o concluzie despre o persoana.

 

In afara de aceasta, de obicei sunt luate in considerare si dispozitia subiectului din momentul testarii, atitudinea pe care o are, atentia, motivatia, nivelul de anxietate, etc.  Si nu in ultimul rand, foarte importanta este interpretarea pe care o face psihologul.