Psihoterapia
– Etimologie si etiologie
Etimologie si motivatie
Psihoterapia = are la baza cuvantul psyche (suflet, spirit) si therapein (a vindeca, a tamadui). In jurul anilor 1890 – 1900 se pare ca a fost utilizata prima data terminologia, referindu-se la ajutorul si suportul psihic oferit unei persoane cu probleme psihogene. PSihoterapia este un domeniu interdisciplinar, situat la granita dintre medicina si psihologie.
Este o modalitate de tratament avand un cadru clinic si teoretic, centrata pe reducerea sau eliminarea unor simptome, tulburari mintale sau stari de suferinta psihosociale si/sau psihosomatice si comportamente disfunctionale. (definitia data psihoterapiei de catre FRP- Federatia Romana de Psihoterapie).
Psihoterapia este o relatie interpersonala intentionata si asumata de un psihoterapeut, cu pregatire de specialitate, cu scopul de a ajuta un pacient in privinta blocajelor pe care acesta le are.
– Cum functioneaza?
Cum functioneaza?
Cele mai multe psihoterapii actioneaza pe fagasul largirii campului constiintei. Altfel spus, cu cat suntem mai putin constienti de motivele, sentimentele, gandurile, actiunile, perceptiile noastre, cu atat mai mult acestea ne domina si persistam in starea de blocaj. De fapt, chiar si atunci cand obiectivul tratamentului nu este propriu-zis indepartarea vreunui simptom, ci doar o optimizare, o crestere a sentimentului de bine, a optimismului, a fericirii, a libertatii, cheia este, in fapt, constientizarea.
Atunci cand accepti sa simti un lucru pentru care iti consumai toata energia ca sa nu-l simti, si esti ajutat sa-l intelegi, capeti astfel cu adevarat puterea sa-l accepti, sa treci peste suferinta declansata de acesta. Acesta este secretul prin care psihoterapia te ajuta sa revii la starea de bine.
Cele mai multe forme de psihoterapie folosesc conversatia ca mod de abordare a pacientului, dar exista si alte cai de acces spre pacient: scrisul, lucrarile de arta, teatrul, povestile, jocul (mai ales in psihoterapia copilului), desenul, dansul si miscarea, sculptura, filmele.
Psihoterapia este ceva rational si accesibil, este un proces logic pe care oricine il poate intelege si urma. Scopul final al psihoterapiilor este acela de a ajuta pacientul sa decida singur si constient, in urma unui rationament lucid si matur.
Telul psihoterapeutilor nu este de a oferi pacientilor sfaturi, pacienti care nu de putine ori au intrat in starea de blocaj, gratie si a prea multor sfaturi. Asa s-a creat confuzia, astfel incat sfatul este ultimul lucru de care are nevoie pacientul. El trebuie sa se regaseasca pe sine, sa-si edifice propriile ganduri si nevoi, sa-si contureze singur dorintele si prioritatile.
Exista mare adevar in vechiul proverb „Daca ii dai omului un peste il hranesti doar pentru o zi. Daca insa il vei invata sa pescuiasca, il vei hrani toata viata.” John Kalench
– Ce este psihoterapia?
– Psihoterapeutul
Psihoterapeutul
In lume, psihoterapia este practicata de psihologi, medici, psihiatri, asistenti sociali, teologi, consilieri sau absolventi de alte studii superioare si care au formare in psihoterapie. In Romania, psihoterapeutii sunt psihologi, medici, psihopedagogi si asistenti sociali cu formare intr-o anumita scoala sau metoda de psihoterapie.
Majoritatea psihoterapeutilor au acelasi obiectiv si au chiar abordari similare, in ciuda orientarilor lor teoretice diferite. Un psihoterapeut ajunge sa fie clasificat generic ca fiind „bun”, in mare parte atunci cand acumuleaza experienta si cand in spatele muncii sale se gasesc oameni, cupluri care si-au recastigat linistea sau mai mult, sanatatea sau chiar viata. Si acest fapt devine real dupa ani de zile de multa truda.
– Sedinta de psihoterapie
Sedinta de psihoterapie
Orice relatie interumana se dezvolta in afara normelor fixe, rigide. Cu atat mai mult cele de psihoterapie. Ele nu se deruleaza conform niciunei reguli, ci depind in mare parte de conexia care se produce intre cei doi / mai multi interlocutori.
Ceea ce doresc cel mai mult oamenii de la o sedinta de psihoterapie este realizarea unui proces de autocunoastere si intelegere a ceea ce se intampla, o dezlegare simpla, aproape banala a ceea ce se intampla cu si in noi. In momentul cand realizam aceasta, apare o stare de bine nedefinita, pur si simplu de bine. Ne impacam noi cu noi insine… aceasta este psihoterapia. Veti sti atunci cand apare si brusc va veti simti mintea mai limpede, va veti simti mai sanatosi, plini de sperante, mai energici, gata de a lua decizii, iar simptomele va vor disparea.
Acestea sunt lucrurile minunate pe care le ofera psihoterapia.
Durata psihoterapiei este delimitata de persistenta simptomului. Spre exemplu, in medie el poate disparea in 15 – 20 de sedinte, in cazul fobiilor, panicii, obsesiilor sau anxietatilor sociale.
– Subiectii
Subiectii
Copii si adolescenti
Tot ceea ce am spus pana acum despre psihoterapie, referitor la adulti, se aplica in aceeasi masura si copiilor. Copiii au nevoie de o abordare mai delicata, mai ales pentru faptul ca de cele mai multe ori nu merg la psihoterapie din propria dorinta.
Unul dintre cele mai neplacute lucruri care se intampla in cadrul psihoterapiei cu un copil este acela ca el are nevoie de ajutor din cauza unor probleme in familie. Pe masura ce acest lucru iese la iveala pe parcursul psihoterapiei, copilul poate incepe sa se poarte diferit acasa, si nu neaparat in sensul bun (poate fi trist, furios, combativ). Este bine ca parintii copilului sa incerce sa fie obiectivi si sa discute cu psihoterapeutul despre schimbarile survenite. Copilul este o parte din grupul familial si atunci cand un membru al unui grup se schimba, toti ceilalti vor trebui sa se adapteze.
Cupluri
In psihoterapia de cuplu, accentul se pune cel mai mult, cum este si normal, pe comunicarea dintre cei doi parteneri. Atentia este indreptata asupra lucrurilor care se intampla intre parteneri si intelesul acestora si mai putin asupra a ceea ce se afla in interiorul unuia dintre parteneri. Puterea unei relatii de cuplu depinde de cat de buna este comunicarea dintre cei doi; toate celelalte sunt secundare.